2020'DEN MUTLAKA OKUNMASI GEREKEN 5 ÇİZGİ/GRAFİK ROMAN SERİSİ

 

2020'DE ÇIKMIŞ MUTLAKA OKUNMASI GEREKEN 5 ÇİZGİ/GRAFİK ROMAN SERİSİ

2020 insanlık için pekte iç açıcı bir yıl olmasa bile, çizgi roman okuyucusu olan geekler için dürüst olmak gerekirse hiçte fena bir yıl değildi. Marvel ve DC'nin yeni serilerinde atılan güzel adımlar ve bağımsız çizgi roman dünyasının bizlere getirdiği oldukça sanatsal ve farklı yönleri olan işlerin bol olduğunu söylemek mümkün. Bu yazımda sizler için 2020 yılında okuduğum ve 2021'e henüz yeni geçmişken çokta geç kalmadan mutlaka okunmasını tavsiye ettiğim 5 çizgi/grafik roman serisini sizler için listeledim.

Not: İlk yayınlanma tarihi 2020 olan seriler dışında bir tanede 2020'den önce çıkışını yapmış ama 2020'de  yayınlanmaya devam eden bir seri ekledim listeye, dışarıda bırakmak istemedim açıkçası.

Dipnot: Listede sıralama en az beğendiğimden, en beğendiğime doğru gitmiyor tamamen rastgele bir diziliş var.


5) KING OF NOWHERE - W.Maxwell Prince/Tyler Jenkins/Hilary Jenkins



''SAYKODELİK, MİZAHİ VE GİZEMLİ''

Başkarakterimiz  Denis adında sevimli bir sarhoş, Kaliforniya'nın çorak topraklarında, mutasyona uğramış ve  dost canlısı bir popülasyona ev sahipliği yapan ''Nowhere'' adlı tuhaf küçük bir kasabanın eteklerinde uyanır. Denis'in oraya nasıl gittiği veya nerede olduğu hakkında en ufak fikri yoktur. Kasaba halkıyla tanışır ama anılarını geri kazanmaya başladığında, geçmişi ona yetişip, eşlik edecektir.

Bu hikayenin,okuyan sizlere, olağanüstülük ve sıradanlığı aynı anda sunarken aradaki tüm gizemleri ile unutulmaz bir deneyim yaşatacağından eminim.

 

4)THE BUTCHER OF PARIS - Stephanie Phillips/Dean Kotz/Jason Wordie



 

''GERÇEK , TARİHİ VE ACIMASIZ''

The Butcher Of Paris, ikinci dünya savaşında Nazi ve Müttefikler tarafından aranan, 200'ü geçmiş kurbanın ölümünden sorumlu tutulan bir seri katili ve onu adalete teslim etmeye çalışan Fransız özel dedektiflerinin gözünden, farklı bir bakış açısı ile bizlere büyüleyici, üzücü ve acımasız bir hikaye sunuyor.

Tamamen gerçek bir hikayeye dayanan bu dönem eseri, okurken sizlere, insanların her yerinde aşılmaz bir yıkımla karşı karşıya kaldıklarında yaşadıkları günlük suç ortaklığının gözü kara bir açıklamasını yapacak.


3)THE LONELINESS OF THE LONG DISTANCE CARTOONIST - Adrian Tomine



''ZEKİ,ACIMASIZ VE ELEŞTİRİSEL''

Adrian Tomine, üzüntüsünü okuyucularla paylaşmak ve şimdiye kadar sanat yapmaya ve bunu dünyaya sunmaya çalışan herkese ilham vermek için burada. Tomine zekâ ve acımasız bir dürüstlükle çizgi roman endüstrisinin saçmalığını ve kendi kırılgan egosunu inceliyor. The Loneliness of the Long Distance Cartoonist, acı verici derecede ham, rahatsız edici derecede özgün ve etkileyici derecede komik. Kendinizi şakanın konusu haline getirmek ve bunu çok iyi yapmak cesaret ister, ama burada öyle bir yürek ve mizah var ki...

Basit ama sıradışı çizimleri, endüstriyi iğneliyici tavrı ve eşsiz mizah yönüyle bu eser kesinlikle bu sene çıkmış, beni en çok etklieyen çizgi romandı diyebilirim. Adını ilk defa duyuyorsanız,benim yazımı şuan burda okumayı bırakın ve bu hikayeye göz atın, okursanız asla pişman olmayacaksınız ama eğer bu çizgi romanı göz ardı ederseniz gerçekten kendinize ve yazara büyük haksızlık etmiş olursunuz


2)IMMORTAL HULK-Al Ewing


''FELSEFİK, KURNAZ VE GÜÇLÜ''

Marvel'ın inanılmaz gereksiz, saçma ve kötü Civil War 2 faicasını hatırlıyor musunuz? O çizgi romandan sonra artık Marvel'da hiçbir şey iyi olamaz diye düşünüyordum ama bu harika hikayenin doğuşuna sebep olan şey o rezalet Civil War 2 neyse CW2'ye gömmeyi bırakıp Immortal Hulk'a dönelim.

Bruce, Civil War 2'de öldü. İnanılmaz bir ölüm değildi, oldukça aptalcaydı ve son ''Avengers No Surrender'' olayıyla Bruce'u geri getirdiler... Aslında, Hulk'u geri getirdiler. Yeşil Devimiz öncekinden çok daha kurnaz,zeki ve gaddar.Al Ewing bu seride Hulk'un hikayesine çok felsefik kafalar katmış, spoiler vermek istemediğimden çok bir şey söyleyemiyorum ama hikayedeki alıntılar ile yer yer kafanızı bayağı açacaksınız.

Uzun lafın kısası, Immortal Hulk son yıllarda inanılmaz tekrara düşen, basitleşmiş süper kahraman işlerindense daha alternatif bir hikaye arayan okuyucuları için muhteşem bir seçenek. 

Okuyup beğenirseniz bu tatta hatta daha deneysel kafalarda süper kahraman işleri arıyorsanız ek olarak sizlere son dönemlerde çıkan ''Hawkaye, Mister Miracle ve Vision'' hikayelerini önerebilirim.


1)THE THREE JOKERS-Geoff Johns


''JOKER, JOKER VE JOKER''

''Three Joker'' hikayesinin kökleri, Batman'ın Metron'dan Mobius Chair'ı gasp ettiği ve aslında DC manzarasında var olan üç ayrı Joker olduğunu keşfettiği 2015'teki Darkseid Savaşı'na dayanıyor. Batman mitosunu ve hayranlarını çılgına çeviren "Üç Joker kim?" sorusu yıllarca arka planda oyalandı  ve bu hikayede bu sorunun cevaplarını ciddi şekilde alıyoruz.

DC'nin ''BLACK LABEL'' etiketiyle çıkan ciltleri gerçekten inanılmaz hoşuma gidiyor, karanlık, gerçekçi ve gizemli yapılarıyla normal etiketli sayılardan çok daha etkileyici oluyorlar. The Three Jokers hikayesi bu serinin okuduklarım arasında en iyisi benim gözümde. Tabii bu ''Üç Joker'' mevzusunu amaçsız bulan bir kesimde var, ben bir şans vermenizi tavsiye ediyorum.

Yorumlar

Popüler Yayınlar